A dúlák tudománya

“Számos vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a dúlai támogatás pozitívan hat a szülés kimenetelére, minőségére, az anyai mutatókra és elégedettségre, illetve az újszülött fiziológiás állapotára is, ezen túlmenően pedig az édesapák szülésélményére, gyermekeikkel való kötődésükre, majd a párkapcsolatok alakulására is kedvező hatással van.”
Idézet a DÚLATANULMÁNYból. Ez a tanulmány egy hiánypótló, tudományos igényességgel megírt munka, ami számos kérdésre választ ad. Baba-mama tudomány témakörben alapmű. Lássuk, mit is tudhatunk meg belőle a dúlákról.

Kik a dúlák?

“A dúlák képzett, ám nem egészségügyi végzettségű női segítők, ami lehetővé teszi, hogy tevékenységük fókuszában a családok lelki-érzelmi-fizikai támogatása álljon és ezzel egyfajta hidat képeznek az orvosi ellátás és a természetes bábai szemléletű gondoskodás között.”

Laikus segítőknek is szokták hívni őket, amiről sokan a “hozzá nem értő” jelzőre asszociálnak. Ez egy téves párosítás, mert a dúlák nagyon is képzettek. A magyarországon dolgozó dúlák nagyrésze iskolai végzettségüket tekintve is magasan kvalifikált, nem ritka közöttük a posztgraduális és doktori képzésben részt vett nő. Tehát a “laikus” mindössze annyit jelent az esetükben, hogy nem az egészségügy területén szereztek diplomát. Ami -mint a tanulmányból is kiderül- nem olyan nagy baj. Sőt! Sokszor a szülésznői, orvosi végzettség inkább hátráltatja a dúlai kísérés minőségét. Hogy miért? Ahhoz, hogy ezt megértsük tudni kell, hogy mit csinál egy dúla:

  • A babatervezéstől a gyermekágy végéig kíséri az anyát
  • Társas támaszt nyújtanak, vagyis folyamatos jelenlétet biztosít az anyának, hogy érezze, hogy törődnek vele és szeretik, hogy megbecsülik és értékelik, hogy tartozik valahová
  • A szülésnél fizikai támaszt (végtag- és derékmasszázs, testhelyzetváltoztatás segítése, homlok letörlése, borogatás, kézfogás) és érzelmi támaszt (bátorítás, halk ének, zene, lágy beszéd,folyamatos jelenlét, érzések kimondásának segítése) is nyújt
  • Informál (légzőtechnikák instruálása, komforttechnikák bemutatása, nyomási technika bemutatása, informálás a szülés haladásáról, történések értelmezése)
  • Kommunikál (nem dönt a szülők helyett, de segít a döntéshez szükséges információ összegyűjtésében és a kérések megfelelő megfogalmazásában)

Tehát a dúla nem az orvos vagy szülésznő asszisztense, hanem az anya, a család segítője. Képzettségét és tapasztalatait egy örömteli szülésélmény szolgálatába álítja.

Forrás:pixabay

Tévhitek a dúlákról

A dúlatanulmány célja, hogy felmérje és tisztázza a hazai dúlák helyzetét, definiálja és számszerűsítse a dúla-hatást, vagyis a dúlás szülés hatásait. Ennek a tanulmánynak talán a legfontosabb hozadéka, hogy eloszlat jópár tévhitet (ráadásul kutatásokra támaszkodva), ami a fejünkben él a dúlákról. Kérdőíves adatgyűjtés alapján mérték fel a dúlák helyzetét kishazánkban és ezalapján megcáfolhatunk pár dolgot:

A dúlák csak otthonszülésnél segítenek

Nem így van, sőt! A válaszadó dúlák közel fele sosem kísért otthonszülést. Legnagyobb arányban kórházi szüléseknél vannak jelen.

Csak az a jó dúla, aki maga is szült már

Nem kell saját élmény ahhoz, hogy valaki jól tudjon kísérni egy szülő nőt. Sok gyermektelen dúla van és köszönik szépen,de így is kiválóan el tudják látni a szolgálatukat.

Csak a szülésnél tud segíteni

Bár valóban legtöbben a szüléskísérésre kérik fel a dúlákat, de már a babatevezésnél is tud segíteni felkészülni a várandósságra. A teljes várandósság során is jelen lehet, képes az áldott állapot árny oldalaiban támaszt nyújtani (pl. derékfájás esetén egy jó masszázzsal vagy érzelmi hullámvasútnál egy jó beszélgetéssel). Szülésfelkészítőt is tarthat, ahol az apát is informálja mindenről, amit tudni szeretne. Szülés után meg lehet vele beszélni a szülésélményt, támogatja a szoptatást és a baba gondozásához is ért. Egy igazi jótündér, aki a teljes folyamat alatt ott segít, ahol tud.

A dúlák sokgyerekes hippi mamik

A legtöbb dúla 2 gyermekes édesanya, de ahogy a gyermektelenségnél írtam, ennek semmi köze nincs a munkájához. A dúlák folyamatosan képzik magukat, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a legtöbbüknek a dúlaságon kívül egyéb, a munkájukat segítő képesítése is van (kismama jógaoktató, aromaterapeuta, kismama masszőr, hordozási tanácsadó stb.).

A dúla önállóan kísérhet szülést

Nem, az a bába. A dúlának nem ez a feladata. A bába szülésznő vagy orvos végzettségű személy, aki hosszas bábatanonc munka után kísérhet akár otthon is szülést.

Fontos megjegyezni, hogy sokan úgy vallják dúlának (vagy akár bábának) megukat, hogy nincse semmilyen képesítésük. Ez minden szakmában probléma, így a dúlák hitelét is rontják.

Nem hiszem el, hogy ezek az apróságok, mint borogatás, simogatás, beszélgetés stb. bármit is osztanának vagy szoroznának a szülés kimenetelében. A gyerek úgyis kijön nem?

Persze, kijön, de nem mindegy hogyan. A szülőpár élménye nagyban befolyásolja, hogy szeretnének-e még gyermeket, sőt az egész életüket meghatározhatja egy rossz élmény. Tehát nem, nem mindegy, hogy milyen megéléssel távozunk a kórházból. Ezeket az “apróságokat” a dúla-hatás foglalja össze és nagyon is számítanak. Számokkal kifejezve dúlás szülés esetén:

“Kézzelfogható eredmény, hogy a dúla által kísért szülések esetén az összes császármetszés aránya durván 45 százalékkal, a vajúdás hossza 25 százalékkal, az oxitocin használata 50 százalékkal, a fájdalomcsillapító gyógyszerek iránti igény 31 százalékkal, a fogós szülésbefejezések szükségessége 34 százalékkal, az epidurális érzéstelenítés iránti kérések száma pedig 10-60 százalékkal csökkent (Klaus és mtsai, 2002).”

A dúla “kitúrja” az apát a szülőszobáról

A dúla azért van, hogy békés, örömteli módon CSALÁD szülessen, tehát teljesen nonszensz dolog, hogy az apa helyett legyen jelen vagy bármi módon az apa ellen legyen. Sajnos manapság sok kórházban csak egyetlen kísérő lehet jelen az anya mellett, ezért sokszor a nőnek választania kell, hogy ki van jelen. Ez egy nagyon rossz megoldás, mert az apa nem kísérő, hanem a SZÜLŐ! Az lenne az ideális megoldás, ha az apa mellett lenne jelen a dúla, ha az anya így igényli. A számok is azt támasztják alá, hogy a dúla-hatás ekkor érvényesül a legjobban.

A dúlás szülés drága

A dúla idejét, tudását, teljes figyelmét szenteli a kismamának, családnak, tehát természetes, hogy ezt nem ingyen teszi. Jelenlegi rendszerben a szülők állják ezt. Összességében azonban, amit nyújtani tud a család szempontjából nagyon megéri, ugyanis:

“Hosszútávú hatások tekintetében a dúlai gondoskodás hosszabb ideig tartó szoptatást és igény szerinti táplálást (ennek megfelelően pedig a gyermekeknél kevesebb emésztési és légúti fertőzést), kevesebb szoptatással való problémát, az anyáknál kevesebb depressziós tünetet és kevesebb feszültséget, illetve nagyobb önbecsülést eredményez (Klaus és mtsai, 2002).”

Így tehát kisebb eséllyel kell később szoptatási tanácsadóra, gyógytornászra, pszichológusra és egyéb szülésfeldolgozást segítő szakemberre költeni.

Az intézmények szempontjából pedig kifejezetten “költséghatékony” a dúlás szülés, mert:

“…a dúlai támogatás jótékony hatása elősegíti az anyák, apák és babáik jóllétét, a vajúdás és a szülés során az orvosi
beavatkozások szükségességének csökkenéséhez vezet, amely komoly összegeket spórol az intézmények számára. “

Éljenek a dúlák!

Tehát mostmár kimondhatjuk azt, hogy dúlával szülni tudományos szemmel nézve is jó. A medikalizált szülések miatt azt gondolnánk, hogy a tudomány a sok beavatkozás oldalán áll. Pedig ez nem így van. A bábai, természetes szemlélet közelebb áll az “evidence-based” szüléshez, a bizonyítékokon alapuló hozzáálláshoz.
Én is minél többet olvastam a szülés tudományáról, annál inkább terelődtem efelé (legfőbb forrásom EZ).

Forrás:pixabay

De hogy ne csak én “beszéljek”, íme egy apai vélemény a tanulmányból, ami kiválóan leírja a dúlaságot:

“Kicsi az esély, hogy férfiként jelentősebben beleástuk magunkat a szülés témájába, ezért valahogy így képzeljük el: a hölgy bemegy a kórházba, vajúdik, majd megszületik a gyerek. A madarak végig csiripelnek. Elképzelésünk szerint mindezek alatt rendelkezésre áll a szülészorvos, akinek mélyen a szemébe néztünk, miközben kezet ráztunk, ott vannak a nővérek, akiknek szintén mélyen a szemükbe néztünk és kezet ráztunk, ők mindenről gondoskodnak,
nem lesz probléma. A valóság az, hogy a szülészorvos, mint megnevezése diktálja, magán a szülésen vesz részt, ha egyáltalán. A vajúdás hosszú óráiban még jelen lehetnének, és testi-lelki tanácsot adhatnának a nővérek. A valóságban ők töménytelen adminisztrációval vannak leterhelve, és a kelleténél „költséghatékonyabb” a létszámuk. Így jobbára óráról órára egy „Minden ok?” erejéig kukkantanak be a szobába. Ezen a ponton a készülődés hosszú hónapjairól még nem is beszéltünk. „A” verzió szerint a terhesség hónapjai alatt támaszkodhatunk a mi szüleinkre, akik rengeteg hasznos tanáccsal láthatnak el arról, mi volt fontos harminc-x éve. A szülés alatt pedig, minden meglévő erőforrást hasznosítva, bent lehetünk mi is, mint leendő apukák. Ott teljes lelki támaszt nyújtva toporoghatunk, szorongathatunk kezet, nézhetünk együtt érzően életünk választottjára (vagy sokatmondóan körül a folyosón, hogy mikor jön már valaki, mert itt életekről van szó). Óránként betoppanhat majd egy nővér („Minden ok?”), állítva egy kicsit a kütyükön. Ő megpróbál majd egy leterhelt vadidegentől telhető legjobb módon öt percben problémákat megérteni és tanácsokat adni, majd kiviharzani. A B verzió szerint már a terhesség ideje alatt rendelkezésünkre áll valaki, aki sokat tapasztalt, tanult a szülésről, aki csak azért van, hogy mi hülye kérdéseket tehessünk fel (hogyan
kell pelenkázni?). Ezzel a valakivel azután a több találkozó és hosszas beszélgetések révén kialakul bizonyos fokú bizalom. A szülés alatt ezért ennek megfelelő légkörben látja majd el tanácsokkal életünk választottját (hogyan feküdjön, hogyan forduljon), masszírozza, tájékoztatja (igeneznormális, mostjönazhogy), vagy majd csak mosolyogva átadja az otthon felejtett müzli szeletet / törülközőt / Rage Against the Machine válogatást. A „B” verzióban talán még több a pozitívum, de persze mindenki maga döntheti el. “

 

Tetszett a cikk? Szeretnél még hasonló témákról olvasni? Akkor iratkozz fel!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. A törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás