Posted on Hozzászólás most!

Amit a szúnyogcsípésről tudni kell

Kellemes nyári este, vízpart, egy hideg ital, jó társaság…Jól hangzik, ugye? Ám a legszebb nyári élményeinket is beárnyékolja a küzdelem a szúnyogok ellen. Lecsapni vagy kergetni, csodalámpa, füstölő, spray kerül elő és megy a küzdelem ezerrel. Ám a legnagyobb igyekezet ellenére se tudjuk elkerülni a szúnyogcsípést. Lássuk, mi ennek a tudománya!

Amit a szúnyogcsípésről tudni kell részletei…
Posted on Hozzászólás most!

Memóriasejtek

Az elmúlt egy évben annyi immunológiai szakszó került be a köztudatba, mint még soha! Citokinvihar, antitest, immunválasz stb. A memóriasejtek is fürdőznek a rivaldafényben. Pláne mióta a COVID elleni védőoltások is megjelentek és mindenkit az érdekel, hogy meddig leszünk védettek. Ebben nagy szerepe van a memóriasejteknek is, úgyhogy ismerjük meg őket közelebbről!

Memóriasejtek részletei…
Posted on Hozzászólás most!

Ahol a COVID-ról tájékozódom – linkgyűjtemény

A koronavírus-járvány rávilágított arra (is), hogy az internet által nyújtott hatalmas infótengerben nagyon nehéz tájékozódni. Pláne ha hiteles, valós hírekre vágyunk.
Ha már tudomány-kommunikációval foglalkozom, akkor erkölcsi kötelességémnek érzem, hogy a jelen helyzetről is tájékoztassak és a lehető legpontosabb információkat tegyem közérthetővé Nektek. De nincs a munkámban semmi titok, nincs semmi “bennfentes” forrásom, csupán a szakmai, tudományos igényű oldalakat olvasom. Meg is mutatom, hogy miket!

Ahol a COVID-ról tájékozódom – linkgyűjtemény részletei…
Posted on Hozzászólás most!

A dúlák tudománya

“Számos vizsgálat eredménye bizonyítja, hogy a dúlai támogatás pozitívan hat a szülés kimenetelére, minőségére, az anyai mutatókra és elégedettségre, illetve az újszülött fiziológiás állapotára is, ezen túlmenően pedig az édesapák szülésélményére, gyermekeikkel való kötődésükre, majd a párkapcsolatok alakulására is kedvező hatással van.”
Idézet a DÚLATANULMÁNYból. Ez a tanulmány egy hiánypótló, tudományos igényességgel megírt munka, ami számos kérdésre választ ad. Baba-mama tudomány témakörben alapmű. Lássuk, mit is tudhatunk meg belőle a dúlákról.

A dúlák tudománya részletei…
Posted on Hozzászólás most!

Az igazság a C-peptidről

A proinzulin C-peptid az egyik új csodaszer. Szív-és érrendszeri panaszoktól kezdve az autizmzuson át a Lyme-kórig mindenre jó. Tömegével lehet olyan videókat találni, ahol valaki nemcsak hogy jobban lett, hanem még meg is gyógyult ennek a spray-nek hála. Nehéz volt előítéletek nélkül nekilátnom a témának, mert ami ennyi mindenre jó, az általában nem jó semmire se, de nekiültem és megnéztem, hogy mit is mond erről a szerről a tudomány.
Ezúttal szakértői segítséget is igénybe vettem: Sánta Anna (PhD hallgató, az agy fehérjéinek kutatója).

Az igazság a C-peptidről részletei…