teázás tudománya

A teázás tudománya

Van egy hobbim,amiről még nem meséltem itt nektek,ez pedig a teázás.
Na,nem az,hogy belerakod a filtert a forró vízbe,oszt helló,hanem az a csűrölgetős,szálas teás fajta.
2 éve a férjemtől kínai teakészítő tanfolyamot kaptam karácsonyra és azóta (bár 2 gyerek mellett ritkábban, de) teázunk. Szóvak hoztam Nektek pár érdekességet a teáról.

A világon sokan sokféleképpen készítenek teát. Talán a két legismertebb a japán és a kínai teakonyha. Nekem személyesen a kínai a kedvencem. Ahogy általában is igaz erre a kultúrára, úgy a teára is, hogy pontos szabályai és sok ezer éves hagyománya van. Nem mindegy, hogy milyen vízből készíted. Az sem, hogy milyen edényben készül (vannak több ezer éves kerámia készletek, amelyket még ma is használnak!!!). Az meg végképp nem mindegy, hogy hány fokon, hány másodpercig vagy esetleg percig áztatod. Ha mindent képesek vagyunk úgy csinálni, ahogy az a nagy könyvben szerepel, akkor az eredmény garantált élmény lesz.

Baric Imre azt írja a “A kínai tea” című könyvében, hogy “…a kiváló minőségű tealevélből gondosan elkészített italnak az anyagi dimenziókban leírható tulajdonságain túl spirituális üzenete is van….a tea sokszínű és sokízű lehet, szinte műalkotás.”

Amikor a tanfolyamon (nem reklám, csak megosztom, hogy én hol voltam) azt mondták, hogy ha megkóstolod AZ IGAZI teát, akkor már nem fogsz tudni többé gagyi teát inni. Bevallom azt gondoltam magamban, hogy ez ám a sznobizmus… De az a helyzet, hogy teljesen igazuk volt! Na, nem mondom, hogy nem iszom már filteres teákat és gyengébb minőségű szálasokat, mert de. A hétköznapjaimba (sajnos) nem épült be a teaszertartás, de kétségtelenül sóvárogni szoktam AZ IGAZI tea után, mert teljesen más élményt ad.

És akkor íme az ígért érdekességek:

🌿A tea egy növény,ami normál esetben fa,de a termesztett változatait cserjének visszametszik.
🌿Itthon ne akarj teát termszeteni,a szubtrópusi-trópusi éghajlatot szereti.
🌿Az alap teafajták: fekete,zöld,oolong,fehér.
🌿A fehér teánál a leveleket csak éppen megfonnyasztják a napon (ipari körülmények között persze más a szitu) és már csomagolják is.
🌿A zöld teát úgy készítik,hogy szedés után gyorsan hőkezelik,így nem fog oxidálódni,tehát zöld marad a levél (pro infó:polifenol-oxidáz enzimet denaturálják)
🌿Az oolong (vagy wulong) itthon kevésbé ismert (de nekem speciel ez a kedvencem 😊). Rövid fonnyasztás után zúzzák,törik a leveleket,de csak annyira,hogy kis repedések legyenek rajtuk és ezután hőkezelik.
🌿A fekete teát nem hőkezelik szedés után,tehát tud oxidálódni és ezért lesz jó sötét a színe. Nem fermentálják,nem használnak baktériumokat vagy gombákat hozzá (merthogy van olyan,amihez igen,de annak puerh tea a neve és egy külön világ, még gyógyhatása is van).
🌿Akkor lesz jó a tea,ha csak levél van benne és abból is a cserje tetején lévők. Ha már van benne ág, gagyi, töredezett levelek,akkor olyan vegyületek áznak ki belőle,ami elrontja az ízét.
🌿 A filteres teának köze nincs az igazi tea ízéhez. Szálas teából se mindegy milyet veszünk,minél kevesebb benne az ág és minél nagyobbra vannak hagyva a levelek,annál jobb.

 

Tetszett a cikk? Szeretnél még izgalmas témákról olvasni? Iratkozz fel ITT!

1 Hozzászólás

  1. “Ha már van benne ág, gagyi, töredezett levelek,akkor olyan vegyületek áznak ki belőle,ami elrontja az ízét.”
    Ez a csersav? Amitől ilyen “nehezen nyelős”, keserű lesz a tea?
    Milyen más vegyületek vannak még?

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. A törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás