Posted on Hozzászólás most!

Mellrák

Október a mellrákkal kapcsolatos tudatosság hónapja. Tudom, tudom én, hogy zavaró, hogy ma már mindennek van világnapja vagy hónapja, de lássuk a számokat, hogy miért is kell erről beszélni. Magyarországon évente 2000 nő hal meg emlőrákban. A magyar nőknél tehát ez a leggyakrabban előforduló daganat. A mellrák kockázata átlagosan 10%, tehát minden 10.nőnél kialakul a betegség. Na ugye, most már nem kérdés, hogy beszélni kell róla…

Örökletes?

A daganatok általános jellemzője, hogy ritkán elég egyetlen génhiba a kialakulásukhoz. Az esetek 65%-a “badluck” tumor, tehát semmilyen családi hajlam nincs a háttérben. Igen ám, de mellráknál elég erős családi halmozódást figyeltek meg. A genetika mindig csak hajlam és nem sors, végzet, előre elrendeltetettség. Tehát a hibás génnel rendelkezők közül sem lesz mindenki beteg. Viszont az is igaz, hogy akinek pl.a BRCA1 és BRCA2 génje is hibás, annál kilencszer nagyobb az esély az emlőrákra. Ez az a gén, amit “Angelina Jolie-génnek” is szoktak hívni, ugyanis ő is hordozza ezt a hibát és az édesanyja mellrákban hunyt el. Tehát sajnos igen, öröklődhet és ha maga betegség nem is, de a hajlam mindenképpen.

Kezelési lehetőségek

Az emlőrák egy elég jól kutatott terület, ezért a “klasszikusok” (kemoterápia, sugárkezelés) mellett célzott gyógyszerek is vannak. Miért fontos a célzás? Azért, mert a kemoterápia és a sugárkezelés is “ágyúval verébre” módszerek. Ez azt jelenti, hogy általában az osztódást gátolják, de mindenhol a testben, nem csak a daganatban. Emiatt van, hogy a kemo mellékhatása, hogy kihullik a haj és még ennél sokkal kellemetlenebb dolgok. A kemo egy általános sejtgyilkos, ami persze nem jelenti, hogy hatástalan és jó is, hogy akár az áttéteket is ki tudja nyírni, de azért nem a legjobb megoldás. Az lenne a legideálisabb, ha csak a tumoros sejteket tudnánk kinyírni. Ez az, amit olyan nagyon kutatnak, hogy ezt meg lehessen tenni. Szerencsére emlőrák esetén több ilyen szer is elérhető. Hogy mikor melyiket használják az attól, hogy függ, hogy milyen típusú a rák. Mert bizony a mellrák is csak egy gyűjtőfogalom, nagy különbség lehet genetikai értelemben beteg és beteg között.

Van, akiben a HER2 receptorból (ő is egy fehérje ám, mondom én, hogy fontosak!) túl sok termelődik, ezért a sejt elveszíti a kontrollt az osztódási ciklusa felett és ész nélkül osztódni kezd. Elfelejti, hogy hogyan kell meghalni és már kész is tumor. Erre ma már van célzott gyógyszerek, amelyek az immunrendszer “hadba állításán” alapulnak. A daganatok szépen elcsendesítik a legnagyobb védelmezőnket, de ezek a gyógyszerek felébresztik őket.

Másoknál az ösztrogén receptor hibája az, ami folyamatos osztódásra készteti a sejtet. Ez a ráktípus fejlődik gyorsabban általában azoknál, akik hormonális fogamzásgátlót szedtek. Maga a tabletta szedése nem okoz rákot, de ha már kialakult, akkor sajnos serkentheti a növekedést. Ezt a ráktípust hormonterápiával tudják kezelni, ami kevesebb mellékhatással jár, mint a kemo. Ilyenkor a természetes női ciklust gyógyszeresen gátolják, ami menopauza-szerű tüneteket okozhat.

Amikor a hormonreceptor és a HER2 is ép, de mégis kialakul a betegség, akkor az érképződést gátló szerek tudnak segíteni. A daganatok nagyon aljas “élőlények” (vannak kutatók, akik annak is tartják őket), de ahogy tudunk, megpróbálunk “túljárni az eszükön”. Tudjuk ugyanis, hogy ezt a korlátlan osztódást csak akkor tudják menedzselni, ha új ereket hoznak létre maguk köré. Mivel nagyon gyorsan osztódnak a sejtek, így egyszerre kis helyen lesz sok sejt és hát ők is élni akarnak, tehát oxigénre, cukorra minden sejtnek szüksége van. És hát mi szállítja ezeket? A drága jó vér. Ezért egy idő után a daganat angiogenezisért (érképződésért) felelős molekulákat kezd termelni. Na, ez az a pont, ahol gyógyszeresen be tudunk ma már avatkozni, több kevesebb sikerel. Minél hamarabb kezdik a kezelést, annál jobb lesz a helyzet. A célzott terápiák előnye, hogy nincsenek zavaró mellékhatások, csak a tumor pusztul.

FONTOS az önvizsgálat és a szűrés!!!

Kevés jobb példa van rá, mint a mellrák, amire igaz, hogy minél hamarabb veszik észre, annál nagyobb a gyógyulás esélye. Ez persze minden ráktípusnál igaz, de ha már a mellrák ilyen gyakori, akkor lássuk mit tehetünk ellene!

Minden nőnek havonta egyszer át kellene vizsgálni a melleit. Ez nem tart tovább 10 percnél, mutatok egy videót, ahol elmondják hogyan kell. Egyáltalán nem egy nehéz dolog:

Ha bármit észreveszünk, forduljunk orvoshoz. Ha nem fáj, akkor is. Sőt, akkor pláne, mert megfigyelték, hogy minél kevésbé fáj, annál rosszindulatúbb szokott lenni.

KISMAMÁK FIGYELEM!!!

A megnőtt és sokszor fájdalmasan feszülő mellekben nehezebb észrevenni a csomókat, ezért még körültekintőbben vizsgálódjunk! Ugyanez igaz a szoptatós anyákra is. Sajnos gyakran előfordul, hogy a csomókat mellgyulladásként értelmezik a nők (néha még az orvos is), ezért később derül ki a baj.

Szűrésre is érdemes eljárni akkor is, ha semmi elváltozást nem látunk, nem érzünk. A hazai ajánlás a következő:

  • 20-39 év között: 3 évente
  • 40 év felett: évente

Mammográfia:

  • 30-45 éves korig: 3 évente
  • 45-65 év között: 2 évente
  • 50 év felett: évente

Fárasztó orvoshoz járni? Igen. Lehet, hogy bunkó lesz a doki és lekezelő? Igen. Megéri elmenni? IGEN! Ez a kis fáradozás, amivel az önvizsgálat és a szűrés jár, az életünket mentheti meg…

Ahol még utána tudsz olvasni:
https://egeszseghid.hu/
http://daganatok.hu/emlorak/
http://daganatok.hu/emlorak/az-emlorak-kezelesi-lehetosegei
http://daganatok.hu/celzott-daganatterapia/a-her2-pozitiv-emlorak-es-kezelese
http://daganatok.hu/emlorak/erkepzodes-gatlasa-az-emlorak-korszeru-kezeleseben
https://rakliga.hu/blog/tag/mellrak/


Tetszett a cikk? Szeretnél még hasonló témákról olvasni és még több érdekességet megtudni a világról? Ha igen, akkor iratkozz fel, katt IDE!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .