Parabén para

A parabének a legtöbbet szidott mesterséges összetevők a kozmetikumokban. A parabének használata tényleg nem a legjobb választás? Mi igaz azokból a félinformációkból, amik a neten terjednek? Segítek Nektek tisztába tenni ezt az egész parabén dolgot.

Sokféle parabén létezik

A legtöbb félinformáció mögött az van, hogy nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy mikor melyik parabénről van szó. Pedig ez nem mindegy!
Ahhoz, hogy ezt megértsük muszáj belemenni a kémiába kicst. Persze csak annak muszáj, aki tényleg meg akarja érteni ezt ez egész parabén parát.

Kép forrása

Szóval ez úgy van, hogy van egy parabén alapváz. Ez amúgy egy kőegyszerű kis szerkezet. Ennek egyik részén (a képen “R”-el jelölve) taláhatóak az úgynevezett funkciós csoportok. Ez azt jelenti, hogy attól függően, hogy a képen az “R” helyén mi van, teljesen más vegyületről van szó, tehát az az atomcsoport adja a funkcióját. Azért R-el jelölik, mert egyik atomnak sem az a vegyjele (azért tuti, ami tuti leírom: C=szén, H=hidrogén, O=oxigén). A metil-parabén és az etil-parabén két különböző dolog. Lehet persze csoportosítani őket. A gyilkos galóca és a vargánya is egy gomba, mégsem mindegy, hogy melyiket eszed meg. De mondok kémiásabb példát. Szén-dioxid és szén-monoxid. Egyetlen oxigén atom különbség, mégis mindannyian tudjuk, hogy mások. De még ennél is jobbat mondok Nektek: sztereokémia. Van, hogy két vegyületben teljesen ugyanazok az atomok vannak, csupán annyiban különböznek, hogy a funkciós csoportjai más irányba állnak. És akár hiszed, akár nem, de ez az igazság: teljesen eltérő biológiai hatása lehet annak, hogy egyszerűen térben másmilyenek.
Biológiai hatásra is mondok egy példát: ösztrogén és tesztoszteron. Mindkettő szteroid hormon, de eszünk ágában sincs hatás tekintetében egy kalap alá venni őket, ugye? Pedig kémiailag nem sok különbség van köztük. (A képen a sok bogyóból alig lehet kivenni a különbséget, igaz?)
Éppen ezért ha az egyik parabénre kimondanak valamit, az még nem lesz igaz az összes többire.

Azok a csúnya hatóságok

A legtöbb parabént betiltotta az EU, mert nem tudták biztosan megállapítani, hogy káros vagy sem. A bűnös parabének tehát: izopropil-parabén, izobutil-parabén, fenil-parabén, benzil-parabén, pentil-parabén. A metil-parabén, etil-parabén, propil-parabén és butil-parabén pedig bizonyos feltételek mellett, egy határértéken belül használható. Fel szokott merülni a kérdés, hogy akkor miért nem tiltották be az összeset? Nagyon egyszerű a válasz: az engedélyezett parabének egészségkárosító hatását nem igazolák tudományosan. A propil-és butil-parabének kicsit rizikósabbak, ezért az EU azokra külön gondot fordított, de arra jutottak, hogy a patkány nem ember, vagyis az állatkísérleteket nem lehet egyenesen emberre vontakoztatni, ugyanis más a metabolizmusunk, azaz anyagcserénk. Várandósokat és kisgyerekeket is megvizsgáltak.
A hatóságokat az a vád is szokta érni, hogy a határérték nem számol azzal, hogy egyszerre több parabén tartalmú terméket is használ az ember. Pedig de (jaj, most le fogok bukni, hogy tudok németül is), csak egy bizonyos határig. Ez a gyógyszereknél is úgy van, hogy tudják, hogy az emberek többsége nem tudatos gyógyszerfogyasztó. (Nyilván Ti azok vagytok, ugye?) Amikor ráírják, hogy hány szemet vehetsz be egy nap, akkor beleszámolják, hogy tájékozatlan vagy és többet veszel be annak reményében, hogy majd jobban fog hatni (nem fog). Na de azzal nem számolnak, hogy annyira elborul az elméd, hogy az egész dobozt beveszed egyszerre! Akkor nyilván káros lesz. Parabénekre lefordítva: számít azzal, hogy a testápolódban meg a borotvahabodban is van, de azzal nem, ha egyszerre kensz magadra vastagon parabénes naptejet meg alapozót, meg arckrémet.

A “hormonkárosítás”

A legtöbb helyen azzal találkozhattok, hogy a parabének “hormonkárosítóak” és rákkeltőek. A probléma az, hogy forrást csak elvétve találtam ezekhez az állításokhoz és az nem segít rajtam, hogy odaírják, hogy kutatások igazolják. Köszi, de melyik? Ha volt is forrás, akkor 80%-ban nem az engedélyezett parabénekről szóltak, 20%-ban pedig nem élő szervezeten vizsgálódtak, nagyon max patkányon vagy egéren.

Úgyhogy jobb híján engedjétek meg, hogy kritikailag elemezzem azt a cikket, amit “hormonkárosításhoz” linkeltek két helyen is, ami már elég jónak számít. (ERRE gondolok). Aztán vagy elfogadjátok, amit írok vagy nem.
Először is a cikk fizetős és nekem most nincs hozzáférésem, ezért csak a tartalmi összefoglaló alapján tudok bármit is mondani. (De felmerül a nagy kérdés, hogy vajon azoknak, akik erre a cikkre szoktak vonatkozni van-e hozzáférése a teljes cikkhez?)


A legnagyobb probléma a cikkel ez a mondat:
“Parabens having moderate alkyl side-chain length (C5–C7) showed the highest estrogenic activity”
A közepes oldalláncú parabének mutatták a legnagyobb ösztrogén aktivitást. Tehát olyan parabéneket vizsgáltak, amelyek nálunk már be vannak tiltva.

Pro infok: Az alkil oldallánc a korábban említett, “R”-el jelölt funkciós csoporta utal. Na most itt azt mondják, hogy azok mutatnak nagy ösztrogén aktivitást, melyeknél 5, 6 vagy 7 szénatom van az oldalláncban. Menj vissza kérlek a cikk elejére és nézd meg, hogy az engedélyezett metil-, etil-, propil-, butil-parabénekben hány szénatom van. 1, 2, 3 és 4…


A másik problémám ez a mondat:
“Parabens did not show anti-androgenic activity”
A vizsgált parabének nem mutattak anti-androgén hatást. Az androgén hatást úgy is lehet mondani, hogy férfiasodás. A tesztoszteron, a jól ismert férfi nemi hormon androgén hatású. A parabénekre azt szokták mondani, hogy mivel oda tud kötni az ösztrogén receptorhoz, ezért gátolja annak hatását és anti-androgén irányba tolja el a nők hormonális egyensúlyát, tehát pl. bezavar a női ciklusba (igen, a nőkben is érvényesül kis androgén hatás). Na most pont eszerint a cikk szerint, amit belinkeltek, nem így van.
Az utolsó problémám vele pedig az, ami az EU-nak is volt: a patkány nem ember.

Ejtsünk pár szót arról is, hogy miért használom idézőjelesen a “hormonkárosítást”. Azért, mert ez a szó nem helyes. Vagy azt kéne mondani, hogy károsítja a hormonrendszert vagy hogy hormonális hatást tud létrehozni, de a hormonkárosító szóból arra lehet asszociálni, hogy tönkreteszi a saját hormonjainkat. Pedig erről szó sincs! Nem bántja a saját ösztrogénünket, hanem odaköt az ösztrogén receptorhoz. Nem mindegy! Ám az, hogy ott milyen hatást okoz molekuláris szinten, arra nincsen meggyőző tudományos bizonyíték. Attól, hogy valami odaköt egy receptorhoz még nem kell felsorolni az adott receptor által okozott összes hatást, hogy ezt mind okozza a parabén is. (Csak azért mondom, mert láttam már ilyet.)

A parabének és a mellrák

A mellrák, akárcsak a többi rák egy borzalmas betegség. Azt már régóta tudjuk róla, hogy az ösztrogénekkel összefügg.
Néhány kutató összefüggést vélt felfedezni a parabéntartalmú dezodorok használata és a mellrák között. ITT a cikk, de én most az American Cancer Society és a Harvard egyetem kritikai értelmezésére hivatkoznék (én fel vagyok iratkozva a hírlevelükre is). Szerintük túl kevés nőt vizsgáltak meg ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni, illetve nem eléggé tisztázott az ok-okozati kapcsolat sem. Mivel parabének a kozmetikumok kb. 85%-ban előfordulnak, ezért statiszikailag is nagyobb az esélye annak, hogy egy mellrákos nő parabénes dezodort használ. Lehet, hogy ha azt nézték volna meg, hogy hányan laknak sárga színű házban ugyanúgy találtak volna összefüggést és akkor mondhatnánk azt, hogy sárga szín mellrákra hajlamosít. Úgy gondolja mindkét brigád, hogy a mellrák és a parabének közti összefüggés nem megalapozott.


Ebben a cikkben jó hosszan és (számomra) meggyőzően jártak utána a parabének ösztrogén aktivitásának. Arra jutottak, hogy élő szervezetben csak a butil-, izobutil-, és benzilparabéneknek van ösztrogén aktivitása és ez is nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a saját ösztrogénünké. (Ezek közül mi csak a butil-parabénnel találkozhatunk) Összességében arra jutottak, hogy a parabének és mellrák kialakulása közötti összefüggést nem igazolák (még) tudományosan. Nincsenek valódi, megalapozott eredmények erre vonatkozóan. A magzatkárosító hatást sem tudták alátámasztani. ( “Based on the estrogenic potency differences between parabens and estrogens,there is no scientific basis for concluding that in utero exposureto parabens might cause adverse effects on a developing fetus.”) Ingyenes a cikk, nyugodtan olvasd el, ha érdekelnek a részletek.
Amúgy egyes kutatók szerint a szójával több ösztrogénhez hasonló aktivitású anyag kerül belénk, mint a parabénekkel.

Miért nem jók valójában a parabének?

Ha eddig azt hitted, hogy támogatom a parabéneket, akkor tévedsz! Akárcsak a legtöbb ökomami (hú, de nem szeretem ezeket a cimkéket), én is a parabénmentes kozmetikumokat ajánlom és erre két okom is van. Ám egyik sem a “hormonkárosítás”, mert az nem megalapozott. Azért nem jók a parabének mert:

  • Nem fenntartható az előállításuk. Vegyi üzemben állítják őket elő, környezetkárosítással járó folyamatok során. Sajnos az a helyzet, hogy az, hogy rossz a Földnek sokkal kevésbé mozgatja meg az embereket, mint az, hogy egészségkárosító. Pedig igazából nem annyira egészségkárosító, mint amennyire környezetkárosító az előállítása. És ez cseppet sem mellékes szempont!
  • Csomagolás. Szintén környezettudatossághoz kötődik a második indokom is. A legtöbb parabén tartalmú kozmetikumot műanyag csomagolásban árulják. (Én nem találkoztam még parabéntartalmú kozmetikummal, ami üvegben volt, de fenntartom a lehetőségét.) Az irdatlan sok műanyag szemét nem csak a bálnákat érinti az óceánokban! A Duna és a Tisza is tele van vele, ráadásul a mikroműanyagok az ivóvizünkbe is bekerülnek. A műanyag szemetünk csökkentése nem könnyű feladat, de például azzal, hogy nem vásárolsz műanyagban lévő kozmetikumokat, már egy lépést tettél egy fenntartható jövő felé.

Tippek, tanácsok, ha parabén tartalmú kozmetikumokat használsz

Ha teheted, akkor NE használj parabén tartalmú termékeket, de tudom, hogy ez a realitások talaján maradva nem könnyű. Nagyon sok mindenben van és az az igazság, hogy a natúrkozmetikumok drágábbak is. Ennek persze megvan a maga oka, de egy olyan világban, ahol egyes nőknek tamponra és betétre se futja (erről szólt a #nemluxustáska kapány), akkor igenis érthető, ha valaki nem tud háromszoros árat kifizetni egy natúrtermékért. (Egy gyógyszertári fürdető krém recept nélkül kb. 500 Ft, egy ugyanakkora térfogatú natúrváltozat 1500Ft)
Nem akarok továbbra sem kiállni a parabének mellett, csupán a tudatosság mellett. Mindenhol azt látom, hogy “parabénmentes” meg hogy halál a parabénekre,de mi van azokkal, akik valamilyen okból nem tudják vagy nem akarják elkerülni (egyelőre legalábbis)? Vessek rájuk keresztet, hogy “ó, a tudatlan népség” és kész, ennyi? Na, nem!
Mindenkinek azt javaslom, hogy induljon el a természetesebb vonal felé, de addig is:

  • Olvasd el, hogy pontosan melyik parabén van a kozmetikumban, amit meg szeretnél venni! A metil-és etil-parabének a határértéken belül, tehát ép ésszel használva biztonságosak.
  • Csak olyan termékedben legyen propil-vagy butil-parabén, amit felkensz és lemosol és ennyi. Tehát tusfürdőben, sminklemosóban, arclemosóban stb. Így elkerülheted azt, hogy felszívódjon és bejusson a véredbe. Ők egy kicsit aggályosabbak a metil és etilnél, bár az EU szerint határértéken belül ők is biztonságosak.
  • Ha olyan termékben van (bármelyik) parabén, amit nem mosol le (pl. testápoló, babapopsi krém), akkor ügyelj arra, hogy ne kend őket halmozva magadra! Sem időben, sem térben. Ezt úgy értem, hogy ha mondjuk reggel felkensz egy nappali arckrémet, akkor este használd a testápolót, illetve hogy ne legyen az arckrémedben és az alapozódban is parabén. Vagy ne használd őket egyszerre vagy legalább az egyiket cseréld le!
  • A metil-parabének fény hatására átalakulnak és egyes kutatók szerint károsítják a bőrt, ezért az a tuti, ha fényvédő faktorokat tartalmazó krémet veszel, ha szabadon lévő területre kened és van benne metil-parabén.
  • Az első utad a drogériákban az üveges vagy egyéb környezetbarát csomagolású kozmetikumokhoz vezessen!
  • Csak annyi kozmetikumok használj, amennyit feltétlenül muszáj! Keress többfunkciós termékeket!

A természetes kozmetikumok másik oldala, avagy légy tudatos!

Erről már egyszer írtam itt. A lényeg az, hogy a természetes összetevőknek is lehetnek negatív hatásai. Egyes illóolajoknál a parabénekhez hasonló ösztrogén-aktivitást figyeltek meg (levendula, teafa), de ez kb.annyira jelentős, mint a parabéneknél. A méhlepényen is átjuthatnak, ezért szakembert kell megkérdezni, hogy mit lehet használni várandósság alatt és mit nem.

Azt se felejtsd el, hogy hatalmas eltérés lehet natúr és natúr termék között. Ne vegyél meg valamit csak azért, mert rá van írva, hogy “öko” vagy “bio” vagy mert zöld a csomagolása. Rengeteg natúrkozmetikum ugyanúgy műanyagban van. Ráadásul sokszor nem tesztelik őket klinikailag, tehát nagyobb az esélye annak, hogy a bőr rosszul tolerálja. Bőrgyógyásztól tudom, hogy sajnos elég sok “natúr betege” van. Egy kizárólag természetes összetevőkből álló samponszappantól ugyanúgy viszkethet a fejbőröd.

Tehát ne ringassuk magunkat abban a tévhitben, hogy a natúrkozmetikumok teljesen ártalmatlanok, mert nem azok. Lehetnek káros hatásaik. Hogy jobbak-e? Persze! Fenntartható az előállításuk és a csomagolásuk is jobb. De a tudatosságot továbbra sem lehet megúszni!

Szeretnél tudatosabb lenni az életed több területén? Akkor kattints ide!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. A törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás