Kérdések és válaszok a koronavírusról

A koronavírus jön. Már itt van a határban. Lehet, hogy mire megírom a cikket már el is ér minket. Elképesztő pánikkeltés folyik a témában, amihez semmiképpen nem szeretnék csatlakozni. Az arany középutat javaslom: vegyük komolyan, de ne essünk pánikba!

Az instagramon tehettétek fel kérdéseiteket és én is gyűjtöttem párat, ezekre fogok válaszolni.

Hol tájékozódjak? Hiteles oldalak?

Először is nézd meg ezt:

ITT tudod megnézni, hogy pontosan hol hány beteget regisztráltak.
ITT van egy magyar nyelvű összefoglaló a vírusról.
ITT vannak a WHO ajánlásai.
ITT az ANTSZ naponta oszt meg tájékoztatókat a vírusról.

Ez a zombiapokalipszis vagy egy sima nátha?

Egyik sem. Maga a betegség, amit a vírus okoz igen kellemetlen, nem egy egyszerű kis nátha. Ám azt tudni kell, hogy nem mindenkinél egyforma súlyosságú. Általánosságban tüdőgyulladásra emlékeztető tünetei vannak. Az alsó légutakat támadja meg, tehát orrfolyás, torokfájás nem igazán jellemző rá, inkább nehéz légzés és köhögés a magas láz mellé. Egyelőre viszonylag magas a halálozási rátája, de Zállatorvos is elmondta, hogy járványok elején túl szoktuk ezt becsülni. Nem az új spanyol náthával állunk szemben, nem fog kihalni a fél emberiség, de lehetnek komoly következményei.
Én (tehát ez most nem tudomány lesz, hanem személyes vélemény) inkább a pániktól tartok, vagyis attól, hogy az egyébként is rozzant mentális egészséggel bíró társadalom el fogja veszíteni a józan eszét a járvány hatására és ki tudja mi mindenre vetemedik. Ezért újra hangsúlyozom: NE ESS PÁNIKBA!

Az influenzához viszonyítva nem is olyan vészes, igaz?

Hasonlíthatjuk az influenzához, de legalább annyi értelme van, mint narancsot a mandarinhoz hasonlítani. Kerek, narancssárga és citrusféle mindkettő, de két külön gyümölcsről van szó. A koronavírus nem az influenza rokona, két külön vírus. Sokan meghalnak évről évre az influenza vírushoz köthetően, mégsem oltatjuk be magunkat és nem figyelünk eléggé a higiéniánkra. A koronavírusnak “hála” nagyobb figyelem fordult az influenza megelőzésére, aminek én nagyon örülök. Ám attól még a koronavírus más. Egyszerűen azért, mert egy másik vírusról van szó, más tulajdonságokkal rendelkezik. Nem túlparázás az oka a karanténeknek, hanem valóban arra jutottak a szakemberek, hogy erre most szükség van.

A fokhagyma mindent megold?

A fokhagyma nagy vírusölő hírnévnek örvend, ám a WHO szerint nem véd meg a koronavírustól. A kézszárító és az UV lámpa sem öli meg a vírusokat. Ha bekened az egész tested alkoholos kézfertőtlenítővel, az sem véd meg, ráadásul árt a bőrödnek. A sóoldatos orröblítés sem véd meg, ahogy a szezám olaj sem. Ezeket azért írtam le, mert ezek bizony mind-mind terjengenek a neten, mint csodaszerek. Ne vegyétek be!

Milyen vitaminokat szedjek? Mit adjak a gyereknek?

Ha az immunrendszeredet fel akarod turbózni, akkor tessék egészségesen táplálkozni és így fedezni a napi vitamin szükségletedet. Ez alól kivétel a D-vitamin, azt szedni kell! Bármilyen számotokra bevált immuntámogató jól jöhet (ITT azért összeszedtem néhány szer tudományos hátterét), ugyanis fontos, hogy az immunrendszerünk normálisan működjön, mert így fog a leghatékonyabban megbirkózni ezzel a fránya kórsággal.

Kell szájmaszk?

Igen, a BETEGNEK! A szájmaszkon átmennek a vírusok. Akkor mégis mi értelme van? Nos, a válasz az, hogy a taknyot meg a csulát, ami tele van vírussal azt felfogja. Ne vásárold fel a patikából a szájmaszkokat, mert nem fog maradni a betegeknek! Az a lényeg, hogy az ő trutyija ne kerüljön rád, te feleslegesen hordod. Legalábbis itt és most, amíg még nincs is beteg az országban (egyelőre).

Egy sima kézmosás miért oldana meg mindent?

Akkor nyírja ki a vírusokat a kézmosás, ha szappannal, szabályosan, leglább 20 másodpercig mosogatod a kis kacsódat. Miért? Azért mert a szappan zsíroldó és széjjel szedi a vírus lipidburkát, így fertőzésképtelen lesz.
Mindent azért nem old meg a helyes kézmosás sem. A WHO tanácsai a következők:

  • Moss gyakran kezet!
  • Tarts legalább 1 méter távolságot a tüsszögő és köhögő emberektől!
  • Ne nyúlj a szemedbe, orrodba szádba a kezeddel!
  • Takard el az orrod, szád, amikor tüsszentesz vagy köhögsz! A legjobb a könyökhajlatba tüsszentés.
  • Ha lázad van, köhögsz és nehezen veszel levegőt, fordulj orvoshoz!

Mindezekre a gyerekeknél is figyelni kell!

Mehetek tömegbe?

Attól függ, mennyire tömeg az a tömeg. Egy punk koncerten azért nem pogóznék most senkivel. Érdemes továbbá megvárni a következő villamost és nem felszállni a tömegnyomorba, hogy bárkitől tudj legalább egy méter távolságot tartani. Nem kell begubózni a kisszobába, de mérlegeld, hogy biztosan jó ötlet-e elmenni egy-egy rendezvényre, már csak az influenza miatt is. Ha úgy döntesz, hogy mész tömegbe, akkor kőkemény szigorral tartsd be a fenti szabályokat!

Gyerekeknél tényleg enyhébb lefolyású a dolog? Miért?

Szerencsére úgy tűnik egyelőre, hogy igen, a gyerekek kevésbé fertőződnek meg és ha mégis, akkor nem olyan súlyos. Egyelőre kevés adat áll rendelkezésünkre, ami valahol jó is, mert azt jelenti, hogy nem sok gyerek betegedett meg. Csak és kizárólag olyan gyerekek kapták el, akiknek a közvetlen környezetében, tehát a családjában volt beteg.
Hogy miért védettebbek? Ennek pontos okát nem tudjuk. A hivatalos álláspont szerint nincs elegendő információnk a vírusról ahhoz, hogy tudjuk mit csinál gyerekekben.
A tanulmányaim alapján van egy elméletem rá, de ezt most tényleg csak úgy kezeljétek, mintha egy kocsmai beszélgetésen mondanám. Szóval az van, hogy a gyerekek nem kicsi felnőttek. Ez azt is jelenti, hogy másfajta gének fejeződnek ki egyes sejtjeikben, tehát kicsit vagy akár nagyon eltérnek a fehérjéik a felnőttekétől. Előfordulhat, hogy azokon a sejteken, amelyekhez a vírus képes kötődni nekik másmilyen fehérjéik vannak, így a vírus nem tud behatolni a sejtbe. De erre semmilyen tudományos bizonyíték nincsen, csak más vírusoknál láttunk már ilyet.

Mennyire veszélyes a csecsemőkre, kisgyermekekre?

Kevésbé veszélyes, mint ránk felnőttekre. A leginkább érintett korosztály a 40 évnél idősebbek. Nagyon kevés kisgyerek betegedett meg eddig, bár van köztük csecsemő is. Szerencsére mindannyiuknál enyhe lefolyású volt.

Tippek, tanácsok, “extra” teendők 1 évesnél fiatalabb kisbabával?

Szoptatás, szoptatás és szoptatás. Ha tápszeresek vagytok, akkor keress olyat, ami a leginkább tudja támogatni a baba immunrendszerét. (Ebben kérd ki orvosod véleményét!)
A legjobb megoldás az, ha magadat véded a vírustól. Ezzel tudsz a leginkább segíteni a babádnak. Tarts be a fentebb leírt WHO ajánlásokat szigorúan! Ezen kívül támogasd az immunrendszered normál működését. Az illóolaj párologtatással csak óvatosan, mindenképpen nézz utána, hogy kisbaba mellett mit lehet és mit nem.

Csak a gyenge immunrendszert támadja meg a vírus vagy mindenki célpont?

A WHO szerint bárki lehet célpont. Ám nem mindegy, hogy ki milyen esélyekkel indul. Az idősebbek és az olyanok, akiknek már van valamilyen krónikus betegsége (pl cukorbetegség, asztma, szívbetegség) veszélyeztetebbek. Ennek az oka, hogy egyrészt idősebb korban már nehezebben “boldogul” az immunrendszer, másrészt pedig egy krónikus betegség “elvonja” az immunrendszer figyelmét.
Az immunrendszer állapota mindenképpen lényeges szempont, ám nem igazán “látunk bele”, ezért nem tudhatjuk, hogy van-e rés a pajzsán. Ha nem étkezünk egészségesen, ha dohányzunk, ha sok alkoholt iszunk, ha nem mozguk, ha keveset alszunk, ha folyamatos stresszben élünk, akkor az immunrendszerünk sem lesz a topon.
Sajnos bárki lehet célpont, vagyis egy normálisan működő immunrendszert is legyűrhet a vírus, mert a vírusok már csak ilyenek. A valószínűsége azért kisebb, de nem nulla.

Az anyatej tényleg megvédi a kicsit? Ha az anya nem beteg, akkor is?

Az anyatejben olyan cukrok találhatóak, amelyek a serkentik a jóbacik szaporodását, így elősegítik a megfelelő bélflóra és így a védekezőképesség kialakulását a babában. Immunglobulinok is vannak az anyatejben, amelyek (többek között) vírusölő hatással rendelkeznek. Egy milliliter anyatejben kb. 4000 (!!!) sejt található, melyeknek nagy része fehérvérsejt (főleg falósejtek és limfociták). Ez azt jelenti, hogy egy “mini-immunrendszert” kap a baba minden szoptatáskor.
Sajnos mindez a csodás apparátus sem nyújt 100%-os védelmet.
Ám mivel eddig csak olyan babák betegedtek meg, akiknek a közvetlen családjában volt beteg, feltehető, hogy ha a szülők nem betegednek meg, akkor a kicsi sem fog. Tehát olyan eddig nem volt, hogy a baba beteg volt, de az anya nem.
Mindenesetre tartsuk be a WHO ajánlásait a babáknál is, tehát ők se legyenek tüsszögő ember közelében stb. függetlenül attól, hogy szopizik-e még vagy sem. Ne ringassuk magunkat abban a hitben, hogy pusztán az anyatej elegendő, legyünk továbbra is elővigyázatosak!

Várandósokra mennyire veszélyes? Bármilyen extra óvintézkedésre, elővigyázatosságra szükség lehet babavárás alatt?

A jó hír az, hogy a vírus nem megy át a méhlepényen és nem választódik ki az anyatejbe se. Tehát egy beteg kismamának nem lesz beteg a gyermeke. Szülés közben sem fertődődtek meg (eddig) az újszülöttek. Elég kevés az adatunk kismamákra vonatkozóan és azok is csak harmadik trimeszterben lévő anyukákra vonatkoznak.
Más betegségek kapcsán azonban tudjuk, hogy egy magas láz az első trimeszterben fejlődési rendellenességeket okozhat a babánál, tehát várandósan mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha magas lázunk van! Ha koronavírus van mögötte, ha nem. Azt is tudjuk, hogy a várandósság egy immunszupresszív állapot, ami azt jelenti, hogy ilyenkor az immunrendszer egy kicsit “takaréklángra” teszi magát, hogy ne “lökje ki” a szervezet a magzatot. Ez az oka annak, hogy általánosságban fogékonyabbak a betegségekre, de koronavírus esetén szerencsére nem találtak különbséget a kismamák és az átlagpopuláció között és a betegség súlyosságában sem volt különbség.
Tehát ugyanazokra az óvintézkedésekre van szükség, mint bárki másnál, azzal a kitétellel, hogy magas láz eseten mindenképpen el kell menni orvoshoz!

Adnak rá antibiotikumot annaik ellenére, hogy vírus okozza, hogy megelőzzék az esetleges bakteriális fertőzéseket, amik halálhoz vezethetnek. De nem gyengül ezzel még jobban az immunrendszer, ami pont az egyetlen igazi gyógyító?

Nem feltétlenül megelőzésre adják, hanem főleg olyankor, amikor felmerül a bakteriális fertőződés gyanúja. Ebben az esetben nagyon is jól jön az immunrendszer “tehermentesítése”, így a bacikgyilkolást nem neki kell végeznie, “koncentrálhat” a vírusra. Az antibiotikum azért van, hogy a bacik megförmedjenek, tehát nagy szívességet teszünk ezzel az immunrendszerünk felé.

Szövődményekről tudni valamit?

A bakteriális fertőzés a legnagyobb probléma, főleg a tüdőgyulladás. Akár szepszis is kialakulhat, tehát szisztémás gyulladásos reakció, ami életveszélyes állapot. Egyelőre ez az egyetlen dokumentált szövődmény.
Egyes kutatók szerint elvben az alábbi komplikációk fordulhatnak elő:

  • Akut légzési disstressz szindróma
  • Szabálytalan szívverés
  • Szív-és érrendszeri sokk
  • Súlyos izomfájdalom
  • Szívkárosodás, szívroham

A végére még szeretnék betenni Nektek 2 linket, ahol a járvány alatti stresszkezelésről olvashattok, amiről nagyon-nagyon kevés helyen hallani, úgyhogy terjesszétek!

ITT van, hogy Te hogyan birkózz meg a stresszel.
ITT pedig, hogy gyermkednek hogyan tudsz segíteni a stressz kezelésében.
(Kommentben jelezzétek, ha van igény a magyar fordításra)

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. A törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás