5 dolog, amt tudnod kell a GMO-s növényekről

A GMO mindössze annyit jelent, hogy genentikailag módosított élőlény. Nem egyenlő azzal, hogy mutáns, rákkeltő, káros. Viszont az igaz, hogy az esély megvan rá, hogy az. Nem ismerjük még a GMO-s növények fogyasztásának hosszú távú hatásait, ez tény. De az is tény, hogy túlzott aggodalommal fordulunk a GMO felé. Számos pozitívummal is rendelkezik. Olyan ez is, mint a kés: lehet vele embert ölni és kenyeret is vágni. Ahhoz, hogy tudjuk hogyan és mire lehet használni, meg kell, hogy ismerkedjünk velük közelebbről.

paradicsom_gmo.jpg

1. Izgalmas technológiai kihívás

Nem megyek bele a részletekbe, de annyit tudni kell, hogy nem, nem így csinálják, mint a fenti képen. Egy GMO-s élőlény ehhez hasonló körülmények között készül:

mikroszkop_gmo.jpg

 

Egy kész, kifejlett gyümölcsöt már sokkal nehezebb genetikailag módosítani, mert a DNS (amiről találsz cikket itt) minden egyes sejtben ott van. Sokkal egyszerűbb olyankor átszabni, amikor még csak egy vagy néhány sejtből áll. És hát egy sejt (katt ide, ha nem tudod mi az) kicsi, szóval mindez mikroszkóp alatt történik.

Mi is történik pontosan? Az élőlény genetikai állományát úgy módosítják, hogy beraknak vagy kivesznek géneket. Egy növényhez például hozzáadhatnak egy “rovarirtó gént”. Az új génről olyan fehérje (találsz cikket róluk itt) készül, amely elriasztja a bogarakat, kártevőket. Az a cél, hogy a módosított élőlény valamilyen előnyre tegyen szert a többiekhez képest. Ezt megvalósítani nem olyan egyszerű. Sok munka és sok eszközt, anyagot igényel. Izgalmas azon dolgozni, hogy hogyan érd el azt, hogy az a gén pont oda kötődjön,ahova kell és hogy legyen is belőle fehérje. A DNS-szabás-varrás egy külön szakma. Amúgy egy csomó kertészeti megoldás is módosítja a növény genetikáját. A különbség annyi, hogy ott nem nyúlnak bele telibe a DNS-be, de amikor a nagypapa beoltja a szőlőt, akkor az új növénynek a génállománya is új lesz.  

2. Meg lehet enni?!

Na, ebben a kérdésben a legnagyobb az egyetnemértés. Nem olyan régóta eszik az emberiség GMO-s élelmiszereket, tehát hosszútávú, több évtizeden át folyó kutatási eredmények nincsenek. Amik vannak, azok javarészt azt mondják, hogy nincsen rossz hatással ránk. De számtalan olyan cikket is találhatsz, amelyek meg pont az ellenkezőjét állítják. Ha egyébként belegondolunk, rájövünk, hogy ezt nem olyan egyszerű vizsgálni. Veszel egy embert, aki gyerekkora óta GMO-s kukoricából készült popcort eszik és GMO-s tápot kapott csirkéből készült hamburgert, de ezen kívül minden más étele GMO-mentes. Aztán megnézed 60 évesen, hogy milyen az egészségi és mentális állapota. Honnan fogod tudni, hogy azért van magas vérnyomása vagy akár daganata, mert GMO-s dolgokat evett és nem azért mondjuk, mert dohányzott, túlsúlyos és New York belvárosában szagolta a kipufogóbűzt mindennap…

Azt is tudjuk, hogy ha megeszel egy DNS-t (amit mindennap eszel, hiszen minden növény és állat minden sejtjében ott van), akkor ahogy végighalad az emésztőrendszer bűvös bugyrain feldarabolódik kis egységekre. Ezek aztán felszívódnak, a te sejtjeid felveszik és felhasználják a saját DNS-ükhöz. Na, de egy adeninről (ami a DNS egyik építőköve) senki az ég világon nem tudja megmondani, hogy a töltött káposztából vagy miből származik. Tehát a mesterségesen beültetett gén is nagy eséllyel szétesik benned és semmi hatása nem lesz. A gond olyankor van, hogy ha nem esik szét sem a gén, sem az új fehérje, ami benne van. Na, ekkor lehet hatása ránk. De ez még nem jelenti azt, hogy biztosan káros. A töltött káposzta is ugyanakkora eséllyel hathat ránk. Sokkal nagyobb probléma a sok növényvédő szer és egyéb dolgok, amikkel kezelték mondjuk a káposztát. Ezek a szerek a gyógyszerekhez hasonló szerkezetűek, tehát a májad megküzd velük rendesen nap, mint nap. És ezekről tudjuk is rosszak, mégsem eszik minden ember biopaprikát…

paprika_gmo.jpg

Az is igaz, hogy a kínaiaknak semmi bajuk nincs a GMO-tól egyelőre. Hogy miért pont a kínaiak? Mivel nagyon sokan vannak és nagyon szeretik a szóját, ezért már évek óta GMO-s szóját termesztenek. A hagyományos termeléssel nem tudnák kielégíteni a lakosság igényét. Szükség van a gyorsan termő, nagy méretű szójababokra. Szóval ők már régóta eszik és hát elég sokan is vannak, de eddig még nem jelent meg olyan kórtünet, ami egyértelműen a GMO miatt lenne. 

3. Mezőgazdaságra is hat

Ez viszont nagyon fontos! Fontosabb is talán, mint hogy enni vagy nem enni. A GMO-s növényekről azt kell tudni, hogy nem nőnek ki maguktól, speciális tápoldat kell nekik. És miután kinőttek, nagyon nőnek. Kiszorítják az őshonos, kevésbé rátermett fajokat. Az ökoszisztémába mesterségesen beavatkozunk ezzel. És annak nem szokott jó vége lenni…Kérdezd azokat például, akiknek a házát elvitte az árvíz, mert kiírtották az őshonos erdőt a falu széléről.Meg ugye ott van a biodiverzitás. Ez azt jelenti, hogy a természet arra törekszik, hogy sokfélék legyünk. Ennek praktikus oka van. Ha hirtelen jön egy meteor, szupervírus, jégkorszag vagy bármi, akkor biztosan legyen olyan faj, ami ezt túléli. Tehát a biodiverzitás nem az emberiség, hanem az élet kulcsa! És ebbe belenyúlkálni merészség…Az eddigi nagyipari mezőgazdaság se tett jót Föld Anyának, a GMO erre még rátesz egy lapáttal. És akkor még nem beszéltünk az emberi tényezőkről. Mármint arról, hogy ha mondjuk Magyarországra bekerül az amerikai GMO-s szuperkukorica, amit sokkal olcsóbban lehet eladni a nagyüzemi termelés miatt, akkor Pista bácsitól az őstermelői piacon a kutya sem fog vásárolni és Pista bácsinak elveszik a megélhetése. 

kukorica_gmo.jpg

 

4. Éhínségre, számos betegségre megoldás

A világon ebben a percben is emberek halnak éhen. Köztük rengeteg gyermek. Kisbabák…Sokan szemet hunynak felette, de szerencsére sokan nem. Keresik a megoldást arra, hogy minden embernek meg legyen az esélye az élethez. A GMO egy megoldás. Többet és nagyobb növényeket lehet termeszteni ezáltal. Nem rég volt arról egy film (Hét nővér), hogy pont így oldották meg a világ éhínség problémáit, viszont így a túlnépesedéssel kellett megküzdeni. Nem akarom senkinek se elrontani a filmélményét, szóval csak annyit mondok, hogy nézzétek meg és gondolkodjatok el rajta egy kicsit. 

Sok embertársunk olyan betegségekbe hal bele szerte a világon, amelyekre már van ellenszer, oltás. A vakcina beadását nem egyszerű megoldani Afrika és India egyes területein. Ezért találták ki azt a megoldást, hogy a rizst módosítják. Beleraknak egy gént, amiről olyan fehérje készül, ami az adott betegség ellen fejt ki védőhatást. Elegendő csak a rizst szétosztani és máris “be van oltva” egy csomó ember. Hát mi ez, ha nem pozitívum? Ez kenyér vágás!

5. Magyarországon csak takarmányként forgalmazható

Ez lehet megnyugtató és kétségbeejtő is akár. Annyi húst eszünk, hogy nem tudják már a hagyományos termeléssel előállított táplálékkal etetni a malackákat. Egy GMO-s kukorica és egy burgonya fajta elérhető kis hazánkban is. De a többi fajtát, ha akarnád se tudnád beszerezni. A GMO-s magokat forgalmazó cégek honlapján az árát se tudod megnézni az itthon tiltott növényeknek.Egyelőre nemcsak hazánkban, hanem az egész EU-ban tiltott a GMO-s növények termesztése. De jó, ha tudod, hogy a Kínából behozott szójaszósz GMO-s szójából készült. Elvileg rá kéne írni a termékekre, hogy van-e benne GMO-s összetevő. 

Egyébként a malackára is igaz az, ami ránk: megeszi a GMO-t, átmegy a szervezetén és lehet, hogy semmi baja sem lesz. Valószínűleg neked sem, pláne azután, hogy levágják a malacot, feldolgozzák, kolbász lesz belőle és te megeszed a rakott krumpliban. Ha azt akarod, hogy kevesebb GMO-s takarmány legyen Magyarországon, akkor nem azzal segítesz, hogy GMO-mentes állatot eszel. Inkább azzal, ha nem vagy kevesebb húst eszel.

popcorn_gmo.jpg

Szóval egyelőre nem kell átvirrasztanod az éjszakát kétségek közt vergődve, hogy a feleannyiba kerülő GMO-s vagy a drága GMO-mentes popcornt vedd-e meg az esti filmnézéshez. És ha később esetleg meg is veszed, most már tudod, hogy akkor sem kell halógödröt ásni magadnak. Inkább foglalkozz azzal, hogy egészséges legyél…és inkább egyél nachost a film mellé…én azt jobban szeretem!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. A törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás