Posted on Hozzászólás most!

7 dolog, amit tudnod kell a laktózérzékenységről

“Ha tejallergiám van, akkor ihatok laktózmentes tejet?” NEEEEEEEEEEM!!!!!!! A tejallergia és a laktózérzékenység két teljesen különböző dolog. Na jó, nem teljesen. Annyi közük van egymáshoz, mint a labdának a görögdinnyéhez.  Van pár alap dolog amit érdemes erről tudni. Ha szenvedsz tőle, akkor mindenképpen olvasd el! Ha van ilyen ismerősöd vagy családtagod, akkor erősen ajánlott! Ha egyiksem, akkor “csak” azért, hogy tudj többet a világról.

lactose-1349759_960_720.png

1. Sokkal gyakoribb, mint hinnéd

Laktózintolerancia mindig is létezett. Már Hipokratész is leírta, hogy vannak emberek, akik rosszul lesznek a tejtől. Nagyon érdekes, hogy az eltérő rasszokban mekkora különbség van az arányokban. Eszerint a tanulmány szerint Dél-Európában az emberek 40%-a laktózérzékeny, az afrikaiak 75%-a, az ázsiaiaknak pedig majdnem 90%-a nem bírja a tejet. A Te környezetedben is kell, hogy legyen legalább egy ember, aki rosszul lesz, ha tejet iszik.

2. A laktáz egy fehérje, a laktóz egy szénhidrát

A laktózérzékeny embereknek nincsen laktáz a szervezetükben, ezért nem tudják lebontani a laktózt, azaz a tejcukrot. A laktáz egy fehérje, egész pontosan egy enzim. Főleg a vékonybélben található meg, ott pedig sejtek membránjába ágyazva csücsül. Alapból az a feladata, hogy a tejtermékekben lévő laktózt szétszedje glükózra (szőlőcukor) és galaktózra (a glükózhoz nagyon hasonló egyszerű cukorka). Minderre azért van szükség, mert a sejtek kedvenc tápláléka a glükóz, a laktózzal nem tudnak jól lakni. A galaktózból is glükózt készít egy másik enzim.

Tehát a laktóz két egyszerű cukorból álló összetett cukor. A cukrok pedig szénhidrátok. A laktáz, mint minden fehérje aminosavakból áll, szóval tök más típúsú molekulák, mind méretben, mind pedig szerkezetben. Zavaró, hogy hasonló a nevük, de ha arra gondolsz, hogy a glükÓZ egy cukor és a laktÓZ is az, akkor az ÓZ végződés helyreteszi, hogy melyik melyik.

laktoz.png

kicsinagy.jpg

Ez pedig a méretkülönbség szemléltetése a laktóz és a laktáz között

3. Nem halálos, de nagyon kellemetlen

Ha egy barátodnak sütit sütsz és kiderül, hogy laktózérzékeny nem kell elásnod magad vagy lelkifurdalásban vergődve fetrengeni a földön, hogy most akkor tönkretetted az életét. A laktózérzékenységnek is vannak fokozatai, de általánosságban nagyrészt emésztőrendszeri tünetek jelentkeznek. Mint például: hányinger, hasmenés, haspuffadás, szélgörcs stb. Szóval, ha a haver evett a sütidből, nem fog belehalni, de a sok WC-re rohangálás elronthatja a kedvét és a bulit is. A tünetek azért jelentkeznek, mert ugye a vékonybélben nem tudott lebontódni a laktóz, mert a laktózérzékenyekben nincsen laktáz és így az lebontatlanul tovább vándorol a vastagbélbe. A vastagbél tele van bélbacikkal, akik nekiesnek a laktóznak és próbálnak kezdeni vele valamit. Ez a harc jár ilyen kellemetlen tünetekkel. 

4. A tejallergia teljesen más

A tejallergia egy allergia. Az allergia egy immunrendszeri folyamat. A tejallergiások a tejfehérje  (általában kazein vagy laktalbumin, amik fehérjék) ellen ellenanyagot termelnek. Vagyis hát egyes fehérvérsejtek termelik. A szervezetük úgy értelmezi, hogy a tejfehérje veszélyes. Hasonló történik akkor, amikor valaki allergiás a parlagfűre. A parlagfű pollenjét a szervezet halálos ellenségnek értékeli és megpróbálja kiküldeni a testedből sok hapcival és orrfolyással. A tejallergiának légzéssel összefüggő tünetei is lehetnek (ami laktózérzékenységnél nincsen), de a leggyakoribbak az emésztőrendszeri és a bőrtünetek (pl.csalánkiütés). Míg egy laktózérzékeny pár csepp tejtől max.budira jár, egy tejallergiásnál súlyos tünetek jöhetnek elő már nagyon kis mennyiségtől is. Akár életveszélyes is lehet!

hasfakos.jpg

5. Átmenetileg bárkivel bármikor előfordulhat

Antibiotikumos kezelés után előfordulhat, hogy a vékonybél sejtjei átmenetileg nem működnek rendesen és így a laktózt se bontják le. Lehet, hogy te is észrevetted már, hogy egy jó kiadós bacis, lázas fertőzés után nem nagyon kívánod a tejet. Ezzel nincsen semmi baj. Nem kell vele foglalkozni, a legtöbb emberben pár nap alatt helyreáll a rend. 

6. Nem minden laktózmentes teljesen, amire az van írva

A laktózmentes termékek úgy készülnek, hogy elkészítik simán a terméket és hozzáadnak laktáz enzimet, hogy lebontsa a laktózokat. Ez az enzim mesterségesen előállítható. Könnyen kezelhető, fehér pornak kell elképzelni. Igen ám, de mi arra a garancia, hogy a hozzáadott laktáz megtalálja az összes laktózt, ami a tejben, vajban van…? A dobozra rá szokták írni, hogy mennyi laktóz van 100 g termékben és ez általában egy kicsi szám, de van aki így is rosszul lesz tőle. A laktózérzékenység nem olyan, hogy vagy van laktáz vagy nincsen. A két véglet között számtalan átmeneti állapot létezik. Van, aki bírja a laktózmentes tejet, de van, aki csak szójatejet tud inni, akárcsak egy tejallergiás, mert már 0,1g/100 g-nyi laktóztól is rosszul lesz. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalni, hogy mit bír és mit nem a szervezete. Egyébként a laktómentes tej sokkal édesebb ízű, mert ugye a laktózból glükóz (is) lesz, ami egyből beindítja az ízlelőbimbókat. A színe pedig azért barnás, mert a hőkezelés során karamellizálódnak a cukrok. Tényeg tök fincsi, csak sajnos sokkal drágább is.

Sokan azt hiszik, hogy a laktózmentes termékek egészségesebbek. Egy nagy frászt! Se nem jobb, se nem rosszabb. Vannak, akik cukorbetegként laktózmentes tejet isznak, merthogy nincsen benne tejcukor…Remélem, te is kitalálod, hogy ez hol sántít. A tejcukor valóban elenyésző, de ott van a glükóz dögivel, ami még gyorsabban megnöveli a vércukorszintet

tej.jpg

7. Ne diagnosztizáld meg magad, irány a doki!

A laktózérzékenység tünetei elég általánosak. Hasmenés, haspuffadás egy átlagos(nál erősebb) menstruációnál is előfordul. Ha nagyon zavarnak a tünetek, akkor kipróbálhatod, hogy pár napig nem iszol tejet és nem eszel semmi tejterméket. Ez egyébként nem egyszerű, mert a péksütikben, egyes felvágottakban is van tej, szóval mindent el kell olvasni. De ezután a házi teszt után mindenféleképpen keress fel szakembert, mert sok más dolog is okozhat ilyesmi tüneteket. Jobb, ha minél előbb kiderül, mert akkor hamarabb kapsz kezelést és elkerülöd a szövődményeket. Na meg persze kapsz adókedvezményt, amiből meg tudod venni a tabletta formában kapható laktáz enzimet. Nem mindenkin, de sokakon segít, ha étkezés előtt bejuttatják kívülről a szervezetükből hiányzó enzimet. Így akkor nem kell lemondani a fincsiségekről sem. Szóval, ha más miatt nem is, az ilyen csodák miatt fordulj orvoshoz! (Azért nyugi, manapság már alternatív tejekből is elkészíthető szinte minden)

fincsiseg.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .