Minden,amit a HPV-oltásról tudni kell

Oltásellenes és oltásellenes között tudom, hogy nagy a különbség. Nem veszi be mindenki, hogy a HPV interneten is terjedhet, de sokan meginoghatnak a védőoltásokkal kapcsolatban. A védőoltás és autizmus kapcsolata után most a HPV-védőoltásnak jártam utána. Nyitott, kritikus gondolkodással álltam neki a kutatásnak. Nem az én véleményemhez passzoló cikkeket kerestem, hanem a valóságot. Sok mindent találtam, most megválaszolom Nektek a leggyakrabban előforduló kérdéseket, kétségeket.

Felesleges a HPV-oltás. Nem is halnak meg olyan sokan méhnyakrákban…

Mi számít soknak? Magyarországon nagyjából 1000-1500 nőt diagnosztizálnak méhnyakrákkal évente, ebből kb. 400-500-an halnak meg (tehát a méhnyakrákosok 1/3-a, fele meghal). Ám azt tudni kell, hogy a HPV , vagyis humán papillomavírus nem csak méhnyakrákot okozhat. Ott van a listán a nemi szerveken jelentkező szemölcs, a hímvesszőrák (csakhogy a férfiakat se hagyjuk ki), hüvelydaganat, végbélnyílás körüli rák (a férfiaknak is van végbele), sőt egyes fej-és nyaki daganatok. Így összesítve a rákos megbetegedések 5%-ért felelős a HPV.

Mindenki átesik rajta élete során,de csak 10% lesz beteg, akkor minek beoltani a gyereket?

A HPV-t valóban az emberek 80-90%-a összeszedi élete során és átmegy rajta a fertőzés úgy, hogy nem okoz különösebb problémát. De nagy különbség van HPV és HPV között. Több féle vírus van jelen (egyesek 100 körüli nagyságrendeket emlegetnek) és ezek közül nem mind okoz rákot. Te meg tudod mondani magadról, hogy megfertőződtél-e már életed során (ha élsz szexuális életet, akkor nagyon valószínű, hogy igen), hogy pontosan melyik fajtával és hogy hordozod-e még? Mert ha tudnád, hogy a kevésbé veszélyes törzseket hordozod, akkor tényleg nem lenne muszáj beoltatni magad. És azt honnan tudod, hogy a lányod melyik fajtával fog megfertőződni? A védőoltás nem véd az összes HPV típus ellen, de a legveszélyesebbek ellen igen. Lehet, hogy nem kapja el a lányod a HPV-t soha. Lehet, hogy elkapja, de túllendül a fertőzésen. Lehet, hogy elkapja és csak szemölcsei lesznek a nemi szervén. Lehet, hogy elkapja és méhnyakrákos lesz. Ez mind megtörténhet.

Ha be vagyok oltva nem kell óvszert használni, mert védve vagyok

Dehogynem kell!!!! Igen, védve leszel a HPV bizonyos fajtái ellen, de egy rakás betegség ellen nem. Sokféle nemi betegség van, az óvszer továbbra is véd. A doki ebben a videóban többek között elmondja, hogy a HPV a leggyakoribb fertőzések között van (meg sok más hasznos infót a nemi betegségekről):

Ha be vagyok oltva, akkor teljesen védve vagyok a méhnyakráktól, a HPV-oltás=méhnyakrák-oltás

Sajnos nem. Az egyik oltásellenes oldalon olvastam, hogy hamis biztonságérzetet ad az embereknek az, hogy az oltást méhnyakrák elleni oltásnak tartják. Ez teljesen igaz és ez valóban nem igazán helytálló. Méhnyakrák HPV-től függetlenül is kialakulhat. A dohányzás, a magasabb életkor hajlamosít, illetve klamídia és herpesz talaján is kialakulhat, de ennek sokkal kisebb az esélye. A méhnyakrákosok 90%-a HPV fertőzött. Erre a bizonyíték Ausztráliában keresendő, ahol nemcsak kislányokat, hanem mindenkit beoltottak nemre, korra tekintet nélkül és szinte eltűnt a méhnyakrák, nagyon kevés az új esetek száma. Szóval még egyszer: a HPV-oltás olyan HPV törzsek ellen véd, amelyek bizonyítottan képesek daganatot okozni, tehát a HPV indukálta méhnyakrák ellen véd.

A védőoltásban vírus van! Pont, hogy az oltástól kapja el az ember a HPV-t…

Nincs benne vírus. Ahogy a vírusos cikkemben írtam, a vírusok fehérjeburokba csomagolt örökítőanyagok. A HPV oltásban a vírus fehérjeburkának egyes fehérjéi találhatóak, amelyek elegendőek ahhoz, hogy az immunrendszer kialakítsa a védelmet a HPV egyes törzsei ellen. Amúgy ezek rekombinánsan előállított fehérjék, tehát nem is az történik, hogy élő vírusokat cincálnak szét és darálnak bele a vakcinába, hanem teljesen laboratóriumban állítják elő őket. Tehát nem, nem lehet oltással elkapni.

A védőoltásban lévő segédanyagok súlyos betegségeket okoznak!

Ez a kérdés érdekelt a leginkább, hogy tényleg így van-e. Találtam itt sok mindent: korai terméketlenség, krónikus fáradtság/fájdalom, tachycardia (emelkedett szívfrekvencia), bénulás, halál. Volt olyan szerencsém, hogy egy kommentelő még tudományos cikkeket is keresett minderről. Elolvastam őket. Én tényleg elolvastam őket. A kommentelő biztosan nem. Hogy ezt honnan tudom? Elmondom. Vegyük például EZT a cikket! A cím azt mondja, hogy súlyos szomatoform és dysautonomoniás szindrómák HPV oltás után: esetek és az irodalom áttekintése. Máris azt hinnénk, hogy na tessék, a HPV ilyen súlyok akármitiszeket okoz. Ám a cikk végén ez áll:

Finally, we believe that our commitment should be planning epidemiological and genetic investigations in order to clarify the existence and pathophysiology of HPV-related syndromes.

Vagyis:

Epidemiológiai és genetikai vizsgálatokat kellene tervezni, hogy tisztázzuk a HPV-vel kapcsolatos szindrómák létezését és patofiziológiájukat.

A tudományos cikkek általában sokkal óvatosabban fogalmaznak, mint ahogy azt a laikusok értelmezik. Nem jelent ki semmit kategórikusan. Leírja, hogy történt ilyen és ilyen eset, nem találtak eddig más összefüggést, csak a HPV-oltást, tehát lehet, hogy az, jó lenne megvizsgálni. Errőkl szól a cikk. Meg egyébként utánajártak egy rakás másik esetnek, betegségnek és a legtöbbről azt állapítják meg, hogy nincs összefüggés. Szóval nem egészen arról szól, amit szeretett volna hirdetni vele. Azóta az EMA (European Medicines Agency) megvizsgálta a tachycardiát és a krónikus fájdalmat is és azt találták, hogy ugyanakkora számban jelentkezett oltatlanoknál, mint oltottaknál. Megint a klasszikus statisztikai hiba: attól, hogy két dolog egyszerre jelenik meg, még nem biztos, hogy van köztük ok-okozati viszony. A halál esetekkel is ugyanez a helyzet. Megvizsgálták a meghalt lányokat és nem oltás miatt haltak meg. Gyanítják, hogy veleszületett idegrendszeri megbetegesére vagy immunrendszeri betegségre rá tehet egy lapáttal az oltás. Néhány ilyen esetet leírtak, hogy egy lappangó betegséget “keltett életre” az oltás. De nem kell aggódni, ezekről a kutatók is tudnak és folyamatosan vizsgálják őket. Tévhit, hogy a tudósok csak a saját igazukat szajkózó, struccpolitikát folytató, begyöpösödött emberek. Nem! Azon dolgoznak, hogy az oltás és minden más is minél több emberen segítsen. Ezek a halál esetek nagyon ritka szerencsétlen együttállások voltak, amikhez több tényező szükségeltetett, nem csak az oltás.

Az oltás meddőséget okoz

Jelen tudásunk szerint nem okoz. Vizsgálták már, egyelőre arra jutottak, hogy a kislányok korai terméketlenségéért nem a HPV-oltás felelős. Ezt arra alapozzák többek között, hogy az oltás csupán az immunrendszerre hat, tehát ezek a rekombináns fehérjék nem jutnak be a petefészekbe vagy bármi egyéb női szervbe. Milyen mechanizmus okozhatja akkor a meddőséget, ha okozza egyáltalán? Eddig semmit nem találak. Egyelőre inkább a korai hormonális fogamzásgátló-szedésre gyanakszanak, mint meddőség indok. Az már sokkal inkább elképzelhető.

Minek ilyen fiatal kislányokat ilyen korán beoltani?

Az oltást hetedikes lányoknak tették ingyenessé. A tudomány jelen állása szerint, akkor lesz a leghatásosabb és legtartósabb a védelem, ha még a szexuális élet megkezdése előtt kapnak oltást. Jó esetben egy hetedikes még szűz. De ha nem az, akkor is véd. Valójában fiúkat és idősebbeket is be kellene oltani. A fiúkat ugyanúgy érintik a HPV okozta daganatok, felnőtt korban pedig bármikor újrafertőződhetünk. A HPV ellen nem ad védettséget az, ha átesünk rajta. Nem olyan, mint a bárányhimlő.

Annyi betegség van a világon, mindentől úgysem lehet megvédeni a gyereket.

Ez így igaz. De amitől meg lehet védeni, attól miért ne védenéd meg? Bukósisakot adsz rá, amikor biciklizni megy? Tolod neki a mézet/citromot/gumivitamint/Béres-cseppet, hogy ne legyen influenzás? Elmondod neki, hogy az óvszer megvédi jópár nemi betegségtől? Mindezekkel meg akarod védeni bizonyos dolgoktól, nem igaz? A döntés mindenkinek a sajátja, tehát nem muszáj beadatni az oltást, de speckó ez az érv szerintem elég gyenge lábakon áll.

Miért tették kötelezővé?

Nem kötelező. Javasolt oltás. Ám térítésmentes. És mivel ingyen van, sokan azt gondolják, hogy kötelező. Elvileg ez úgy működik, hogy a 7.osztályosok szülői értekezletén az iskolaorvos körbeküld egy beleegyező nyilatkozatot és csak az a kislány kapja meg, akinek a szülei ezt aláírják. Mondhatsz nemet. De kérlek, úgy mondj nemet, hogy mindent tudsz róla, amit tudnod kell!

Azt mondják, hogy rákszűrésre attól még ugyanúgy el kell járni. Akkor minek az oltás?

Mert nem a méhnyakrák az egyetlen rák, ami előfordulhat a nő testen belül. És ahogy írtam fentebb, simán lehet, hogy Te pont az a kis százalék vagy, amit nem a HPV okozott. Tehát újra: a HPV-oltás a HPV által okozott méhnyakrák ellen véd. Az ellen nagyon jó, de sajnos még messze vagyunk attól, hogy egyetlen injekcióval megszabaduljunk az összes nyavalyától.

Ha meg nem vagy beoltva, akkor minden évben egyszer ott csücsülsz a nőgyogyón rákszűrés miatt, ugye???? Mire a HPV rákot okoz, akár 5-10 év is eltelhet,de rákra utaló jeleket már korábban látni lehet. Ezért kell a szűrővizsgálat.

Nem is előzi meg a rákot, nincsen erre tudományos bizonyíték.

De van. ÍME! Itt amúgy számos érdekes infó van még. Magyar nyelven ITT találsz még infókat.

Van egy rakás mellékhatása, nem szeretném kitenni ennek a lányomat.

A HPV-oltásnak valóban vannak mellékhatásai. Az anafilaxiás sokk mindig rajta van a listán, bármiről is legyen szó, de vérbe juttatott dolgoknál pláne. Nagyon ritka mellékhatásról van szó. Ezen kívül előfordulhat hányás, szédülés, fejfájás, duzzanat az oltás helyén és persze láz. Nos, ezek valóban kellemetlenek, de közel sem annyira, mint egy lehetséges daganat. Ennyit talán el lehet viselni a védettségért cserébe.

Az egész egy kamu, mert vírus nem tud rákot okozni, max hasmenést meg köhögést…

Ülj le, egyes! Ez a kedvencem, mert olyan szintű molekuláris biológiában való tudatlanságra utal, hogy az valami elképesztő. ITT van egy összefoglaló cikk arról, hogy konkrétan mi történik egy HPV fertőzött sejten belül olyankor, amikor rákos lesz. De van ITT magyar nyelvű anyag is.

Még maradt pár kérdésem!!!

Biztosan vannak dolgok, amiket kihagytam.
ITT van egy összefoglaló a HPV-tesztről.
ITT pedig egy orvos kapcsolati űrlapja, akinek kifejezetten HPV-vel kapcsolatos kérdéseket lehet feltenni.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ez a weboldal sütiket használ. A törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát vagy zárd be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás